kehidupan ni tak menentu ada masa kita gembira ada masa kita sedih . apapun kita mestilah teruskan kehidupan kita hingga ke akhir hayat kita . janganlah terlalu gembira sangat di dunia ini kita hanyalah sementara sahaja di dunia ni , kita tak tahu apa akan jadi selepas kita mati . ingatlah siapa yang menghidupkan kita dan siapa yang akan mematikan kita ;)

Mar 20, 2011

kisah ini kisah benar yg akn membuat kita menitiskan air mata..

tanpa sedar, menitik air mata baca surat ni..aku copy and paste from satu website..baca, laa..

Surat ini berjaya 'menyentuh' banyak hati...selain mampu mengingatkan jasa ibu kita di Malaysia , ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah..

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal...

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.......
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu......
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih......
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi......
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran... ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter.....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital.....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.......
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi....
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak.....?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni...
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak....!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib....
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak.....
nak cakap dengan mak.....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih....
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk univesiti....
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca , Sila Tinggalkan Komen ♥

Mar 18, 2011

 
kami adik-beradik so what!!ada aku kesah?haaha..rapat sgt dgn kakak aku yg sorg ni dia baek kesian dia selalu kena buli dgn aku.haha..kalau time dia byk duit aku lah org yg pertama akan pau duit dia.haha..papew pown aku sayang kaw lahh :D 

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca , Sila Tinggalkan Komen ♥

Mar 11, 2011

smalam best glew kowt sb dpt jugak lepas tension aku selama ni g karoke dekat ktv.haha..mcm bangang jew semua budak2 mcd nak balik kejew on time jew x sabar2 nk g karoke mmg penuh dgn crew mcd jew lah dlm bilik karoke 2 kn.haha..naseb baek lah adew 2 mamat ni baek hati payung kita org,yg x boleh belah rider mcd pown nk follow skali ish2 truk btol dh la mula2 pergi karoke bintang gemilang depan ktv masuk la lepas 2 mahal sgt awek yg jage karoke 2 rilek jew kita org sound 'mahal sangat kak karoke ni dh la lagu baru x banyak layanan x bagus pulak 2 lebih baek karoke dekat ktv lagu baru byk sound ktv lg sedap dr sini suruh tauke korg tutup jew lahh kedai ni..haha..lepas 2 terus choww g ktv btol2 berdepan dgn bintang gemilang mesti panas punye awek 2 ..haha..dh masuk dalam bilik semua org pown sebok lahh nk tunjuk bakat masing2 perhh semua suara power kowt bawak lagu rock jew x dew sangkut2 punya macam org gila dlm bilik karoke ddk dlm bilik karoke 2 sampai tiga jam kuar2 semua org x dew suara,suara stok serak jew.haha..nnti hujung bulan ni nk kuar ramai2 pulak semua budak2 mcd jew.haha.. :)
♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca , Sila Tinggalkan Komen ♥

Mar 9, 2011


huh bila aku tgk gambar ni aku mesti teringat dekat kawan2 aku masa zaman sekolah dluw masa ni aku form 4 mmg best sgt time ni ktew org slalu bersama buat kejew 4time di hujung mggu kita org nk cari duit poket sendiri faham2 la kn kalaw zaman sekolah dluw kita semua sengkek jew duit kosong so bila buat kejew ni adew lahh duit ckit senanglah nk kuar g manew2 x yah nk nyusahkn mak bapak ktew kn.haha..skrg ni badrul masuk plkn x balik2 lg sarip adew lg dye kejew aper tah skrg ni syahmi dgn syamir  x tawu aku mana dia org menghilang x nmpk btg hidung pown eki 2 biasa la dia rakan yg plg rapat dgn aku dia always dgn aku kejew pown same dgn aku kalaw kau org lepak dgn ktew org korg mesti nk tergelak sb kita org dua ni style gelak kita org dh la nk dekat sama sorg gelak mcm doreamon sorg lg mcm nobita.haha..ktew org skew gelak skew cerita2 karut skew bahan org ..haha..korg kalaw lepak dgn kita org dua mesti jd gila.:DD 

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca , Sila Tinggalkan Komen ♥

Mar 7, 2011

cahaya
 hujan
berikan aku cahaya berikan aku hujan berikan aku peluang untuk aku teruskan kehidupan ini itulah yg aku belajar dr filem 3 idiots..filem ni banyak mengajar aku supaya tidak berputus asa untuk meneruskan kehidupan ini x kisahlah kalau kita gagal sekali tetapi kita jangan putus asa sb byk lg peluang yg menanti kita kalau kita dapat peluang tu capailah ia secepat yg mungkin sb nnti kita jugak yg akn rugi ..filem 3 idiots ni sedih,lawak kisah cinta pown ada jugak mmg best filem ni laen dr yg laen kita x dpt nk jangka apa yg akn berlaku dlm filem ni..filem ni buad aku ketawa buad aku menangis tapi yg plg best ending dia dalam tgh sedih2 2 last ending dia buad aku ketawa balik :)  ...filem ni byk mengajar aku tentang kehidupan byk memberi semangat pada aku ..pada korg yg blom tgk lg tgk lahh erk filem ni :)


 

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca , Sila Tinggalkan Komen ♥

aku tak hot mcm korang2 yg dekat luar sanew 2 aku biasa2 ja..aku tetap dengan diri aku biarlah korg nk ckp apew pown aku x kesah la korg nk kawan dgn aku kew x nak itu terpulang pada korg tp aku ni jenis yg skew berkawan selama aku hidup ni x pernah lg lahh aku bergaduh dgn sapa2 pown sb aku x suka cariw gaduh aku sentiasa tersenyum mungkin sb senyuman aku,aku ramai kawan kowt :)
♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca , Sila Tinggalkan Komen ♥

© BLOGGER ORIGINAL , VERIFIED OFFICIAL BY AIMAN MALEK ®